Aby vše správně fungovalo a váš zážitek z webu byl co nejlepší, používáme soubory cookies. Některé jsou nutné pro chod webu, díky jiným vám můžeme zobrazit obsah na míru, měřit návštěvnost, nebo se vám čas od času připomenout. Děkujeme za váš souhlas s jejich použitím.

Více informací
Hubnete? Fermentovaná zelenina Vám pomůže!

Hubnete? Fermentovaná zelenina Vám pomůže!

Zdravý mikrobiom a váha pod kontrolou. Dva významné parametry, které mají vliv na zachování našeho zdraví. Jak ale spolu souvisí? Jakou roli hraje proměnná „fermentované potraviny“ v rovnici „chci zhubnout“? Opravdu nám může jejich konzumace pomoci k vysněné váze?

Třikrát sláva mikrobiomu 

Díky studiím zabývajících se střevní mikroflórou víme, že mikrobiom hraje velmi významnou roli v otázce zachování zdraví. Má vliv na metabolismus živin, produkuje pro život důležité vitaminy, koriguje celý proces trávení a v neposlední řadě jsou střeva a jejich mikroflóra v přední linii imunitního systému. Jakákoli dysbalance střevní mikroflóry vede k zažívacím obtížím jako je břišní diskomfort, častá plynatost, nepravidelná stolice a snížená imunita. Na vině může být léčba antibiotiky, nekvalitní stravování a mnoho dalších faktorů.

Kvašená zelenina a hubnutí: Jak vám může pomoci zhubnut?

Fermentovaná zelenina  má velmi nízký počet kalorií a vysoký obsah stravitelné i nestravitelné vlákniny, díky které má fermentovaná zelenina nízký glykemický index, což v praxi znamená, že po jídle zůstaneme déle sytí a nočnímu vyjídání ledničky je konec.

Dalším důvodem je vysoký obsah probiotik rodu Lactobacillus které napomáhají správné funkci mikrobiomu a harmonizaci trávení. Správně fungující trávení je nezbytné pro redukci hmotnosti. Fermentovaná zelenina je také díky probiotikům lépe stravitelná oproti syrové zelenině. Krom toho je fermentovaná zelenina perfektní variantou pro ty, kteří příliš neholdují syrové zelenině. Dnešní trh s fermentovanými produkty se rozšiřuje, takže chuťově si vybere opravdu každý, a tak je dostatek zeleniny v redukčním jídelníčku zajištěn.

asset image

Královnou fermentovaných potravin je bezesporu Kimchi. Výsledky studie Nutrition Research z roku 2011 prokazují snížení tělesné hmotnosti a zlepšení zdravotního stavu při konzumaci Kimchi u pacientů s nadváhou a obezitou. Kimchi Beavia je držitelem Nutri-Score A*.

*Nutri Score je systém označování potravin s pětibarevnou škálou, které je založené na vědecké metodě a pomáhá spotřebiteli nasměrovat svůj výběr potravin na potraviny s lepší výživovou kvalitou.

asset image

Zdravý mikrobiom a jeho vliv na udržení hmotnosti

Zdravý mikrobiom a udržení zdravé hmotnosti jsou věci, které spolu zákonitě souvisí. Častá konzumace vysoce průmyslově zpracovaných potravin, cukru, stravy chudé na vlákninu spolu s nedostatečnou konzumací mléčných výrobků vedou nejen k nárůstu hmotnosti, ale i negativně ovlivňují bakteriální rozmanitost střevní mikroflóry. Stejně tak to platí i obráceně. Konzumace čerstvé stravy bohaté na vitaminy, vlákninu, zařazení potravin s nízkým glykemickým indexem povede ke stabilizaci a posilnění mikrobiomu a snížení celkového denního kalorického příjmu, tedy redukci hmotnosti.

Posledním účinným nástrojem k hubnutí je pohyb. V principu je to jednoduché. Jím kvalitní potraviny v rozumném množství, a tělo tak dostává živiny a probiotika, které potřebuje, aby bylo zdravé. Zdravé tělo je silné, plné energie a připravené na pohybovou aktivitu. Nebo už jste někdy vyrazili si zaběhat s bolavým břichem?

Tip na zdravý recept! Zkuste třeba Poke Bowl s Kimchi, řepou a tofu.

asset image

Eliška Zadáková

Nutriční terapeut, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy

Další články

Yumchi - dochucovací kouzlo

Yumchi - dochucovací kouzlo

O tom, co je to Yumchi, jak se Yumchi zrodilo, jak dokáže kouzlit chuťové zázraky a proč stojí za to jej vyzkoušet.

Můžeme vylepšit střevní mikrobiom?

Můžeme vylepšit střevní mikrobiom?

V současnosti existuje nepřeberná nabídka firem, které za větší nebo menší peníze nabízejí probiotika, někdy i na míru, která zaručeně „vylepší“ náš ...

Jak si připravit domácí Kimchi?

Jak si připravit domácí Kimchi?

Markét a Štěpán odhalili tajemství přípravy vlastní fermentované zeleniny přímo z pohodlí domova. Inspirujte se, mrkněte na video Rady Ptáka ...