Aby vše správně fungovalo a váš zážitek z webu byl co nejlepší, používáme soubory cookies. Některé jsou nutné pro chod webu, díky jiným vám můžeme zobrazit obsah na míru, měřit návštěvnost, nebo se vám čas od času připomenout. Děkujeme za váš souhlas s jejich použitím.

Více informací
Kouzlo kvašené řepy s křenem

Kouzlo kvašené řepy s křenem

Červená řepa a křen. Česká klasika, české suroviny a doslova přírodní bohatství, ze kterého těžíme maximum v našem novém fermentovaném duu. Proč stojí za to zařadit červenou řepu s křenem do jídelníčku?

Červená řepa se řadí mezi superpotraviny a antioxidanty. Obsahuje nepřeberné množství vitamínů a minerálů, které se podílí na udržení celkového zdraví lidského těla, nezdolné imunitě a rozhodně by měla zaujmout místo v kuchyni každé domácnosti.

Červená řepa jako prevence rakoviny a pomocník na detoxikaci organismu  

Řepa přirozeně obsahuje vitamíny B a C, které přispívají  k pevnosti kostí, vyrovnaní nervových vzruchům. Vitamin B9 (kyselina listová) se společně s vitaminem B12 částečně podílí na krvetvorbě, správném vývoji plodu, jeho mozku a také na DNA.

Přítomný betanin způsobuje červenou barvu řepy, funguje na bázi antioxidantů a má protizánětlivé účinky s pozitivním vlivem na imunitu. Dále zabraňuje křehkosti cév.

Obsažené antioxidanty odstraňují volné radikály „toxický odpad ze zbytků buněk“ a vytvářejí tak prostor pro buňky nové. Větší množství volných radikálů v těle se podílí na tvorbě rakovinového bujení.

Řepa pomáhá k odkyselení organismu. Je dokonalým pomocníkem pro sportovce a v období stresu.

Řepa je velice zásadotvorná, vyrovnává kyselé prostředí těla a napomáhá k vyváženému pH. K zakyselení organismu běžně dochází při sportu a obecně jej způsobuje stres. Při dlouhodobém překyselení organismu se stává zakyselení chronickým a tím vychází na povrch různá onemocnění v podobě zánětů. Celkově naše imunita trpí a je oslabena.

Zázračná síla křenu

Druhou ingrediencí naší novinky je křen. Stejně jako řepa je kořenovou zeleninou, velmi dobře známý, pro svou výraznou a štiplavou chuť a vůni, kterou mají na svědomí hořčičné silice. Ty jsou v rostlinách v obranné linii proti škůdcům. Všeobecně působí proti mikrobům, bakteriím a houbám a to i v lidském těle. Mimo kuchyň byl historicky využíván také na léčbu těžko se hojících ran, zánětech kloubů a také proti kurdějím na širém moři. S kurdějemi je spojen vitamín C, kterého je křen takřka plný. Na 100g v něm najdeme 50mg, což jsou dvě třetiny denního příjmu.

Fermentací vznikl chutný salát plný zdraví   

Spojením a zkvašením těchto dvou surovin vznikl super elixír na posílení fyzické a duševní výkonnosti. Stojí za to ochutnat! Díky fermentaci došlo ke vstřebání cukru, který řepa přirozeně obsahuje a salát získal léčivé vlastnosti, které dříve neměl. Směs obsahuje probiotika, která osidlují střeva, podporují imunitní systém, který nás chrání před napadením bakteriálních i virových infekcí.

Jak si vychutnat naši novinku?

V kuchyni je možné využít jako přílohu. Může být hlavní chutí omáček, různých salátových dresinků. Výborně se hodí jako přísada do zeleninového salátu. Buďte kreativní a neváhejte nám napsat, kde ho používáte právě vy.

Kde nakoupit?

Na Beavia eshopu v balíčku 6 sklenic spolu s mixem pálivého a nepálivého Kimchi.

V článku najdete informace z knihy:

Trnková, Klára. Zázračné bylinky. STUDIO trnka, s.r.o., 2017. ISBN 978-80-87678-53-4.

Brazier, Brendan. Vegan v kondici. Mladá fronta a.s., 2014. ISBN 978-80-204-3400-5.

Jakub Bolek

Pisálek a ambasador Beavia (dříve I love Hummus), nadšenec zdravého životního stylu

Alice Vránová

Kimchi milovník s vášní pro marketing

Další články

Yumchi - dochucovací kouzlo

Yumchi - dochucovací kouzlo

O tom, co je to Yumchi, jak se Yumchi zrodilo, jak dokáže kouzlit chuťové zázraky a proč stojí za to jej vyzkoušet.

Můžeme vylepšit střevní mikrobiom?

Můžeme vylepšit střevní mikrobiom?

V současnosti existuje nepřeberná nabídka firem, které za větší nebo menší peníze nabízejí probiotika, někdy i na míru, která zaručeně „vylepší“ náš ...

Jak si připravit domácí Kimchi?

Jak si připravit domácí Kimchi?

Markét a Štěpán odhalili tajemství přípravy vlastní fermentované zeleniny přímo z pohodlí domova. Inspirujte se, mrkněte na video Rady Ptáka ...