Aby vše správně fungovalo a váš zážitek z webu byl co nejlepší, používáme soubory cookies. Některé jsou nutné pro chod webu, díky jiným vám můžeme zobrazit obsah na míru, měřit návštěvnost, nebo se vám čas od času připomenout. Děkujeme za váš souhlas s jejich použitím.

Více informací
Červená řepa – kouzelnice pro zdraví a jarní očistu

Červená řepa – kouzelnice pro zdraví a jarní očistu

Vstoupili jsme do třetího měsíce roku. Tělocvičny a posilovny se pomalu zbavují prvotního novoročního nájezdu pohybuchtivých cvičenců, a zároveň s postupujícím časem polevujeme i v našich novoročních předsevzetích. A nebo taky možná ne.

Pokud jste si letos do svých předsevzetí zařadili, že se pokusíte žít zdravěji, mám tu pro vás jeden tip, co zařadit do svého jídelníčku, aby se vám váš záměr lépe plnil. O fermentovanách potravinách a jejich pozitivnímu vlivu na náš střevní mikrobiom toho bylo již řečeno hodně, ale znáte to – opakování je matka moudrosti.

Střeva a to především tenké střevo, je takový náš druhý mozek. Zde se rozhoduje, jak bude naše tělo vyživováno, jakou budeme mít imunitu, ale i třeba náladu. Nikdo z nás se jistě dobrovolně nerozhodne být nemocný, unavený a s věčně špatnou náladou. A zde nastupují skvělí pomocníci, které nazýváme probiotika a prebiotika. Také se jim občas říká společným názvem symbiotika. Právě tyto látky nám pomáhají udržovat střevo v dobré kondici a tím napomáhají správnému vstřebávání živin.

A dostáváme se k jádru věci – zdrojem těchoto prospěšných symbiotických kultur jsou mimo jiné fermentované potraviny mezi kterými na prvních místech pomyslného žebříčku kraluje kimchi. Beavia přišla v minulém roce s novinkou a tou je fermentovaná červená řepa s křenem.

Kde se u nás červená řepa vůbec vzala?

Červená řepa je prastará plodina a do našich končin ji nejspíše přivezli staří Římané, kteří ji používali především jako lék. My dnes červenou řepu řadíme mezi tzv. superpotraviny, jelikož obsahuje celou škálu vitamínů a minerálních látek prospěšných pro naše zdraví.

Nejvíce ji ale milují naše tepny, kterým je vítaným pomocníkem proti kornatění a zároveň podporuje činost jater ať již při krvetvorbě, tak při přirozené detoxikaci. Betanin – červené barvivo (všichni, kdo jsme se s řepou osobně seznámili na něj jěště několik hodin, případně dnů vzpomínáme, protože ruce v barvě do fialova se dají těžko přehlédnout), pomáhá rozšiřovat a zpevňovat tepny od těch hlavních až po nejmenší vlásečnice.

Proč zařadit červenou řepu do jídelníčku?

Po červené řepě také určitě sáhněte v případě problémů s močovými cestami nebo trávením. A to nejen pokud se vyskytne problém, ale i rámci prevence. Látky obsažené v této plodině totiž jsou močopudné a pomáhají vylučovat sůl z těla, která by v opačném případě zatěžovala naše ledviny. Dalším benefitem je pomoc při tvorbě žluči, která nám pomáhá trávit tuky a tím může zároveň přispět k lepšímu využívání této živiny a k jejímu nechtěnému ukládání do našich všudepřítomných tukových buněk. Ještě jí musíme ocenit při boji s nádorovými onemocněními, protože podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Je skvělá na podporu imunity, nervové činnosti nebo při prevenci zácpy.

asset image

Asi bych mohla pokračovat ještě dlouho ve výčtu všech pozitiv, které nám tato, na pohled nepříliš vzhledná zelenina, dává. V Beavii šli ještě o kousek dál. Přidali k červené řepě křen, který je skvělým zdrojem vitamin C a to celé umocnili na druhou, když to nechali fermentovat. Vznikla tím skvělá kombinace, kterou si můžete dopřát nejen v pokrmech asijské kuchyně nebo jako součást salátů.

TIPY, JAK VYUŽÍT ČERVENOU ŘEPU

Zkuste si fermentovanou červenou řepu s křenem dát třeba k rizotu, šunkoflekům, do salátu Poke Bowl, nebo vyzkoušejte řepové placky. Okamžitě zapomenete na pachuť řepy ze školní jídelny, která tak často končila ve zbytcích.

asset image

A na závěr ještě jeden můj soukromý tip – smíchejte fermentovanou červenou řepu s dobrým tvarohem, namažte na krajíček kvasového chleba, ozdobte řepou a polníčkem a máte skvělou svačinu nebo třeba snídani.

Dejte řepě šanci, určitě si to zaslouží a odmění se vám lepší fyzickou i psychickou kondicí.

asset image

Helena Takačová Šnajdrová

Nutriční poradenství

Další články

Ultrazpracované potraviny a jejich vliv na zdraví

Ultrazpracované potraviny a jejich vliv na zdraví

Proč se do potravin přidávají konzervanty? Jaká jsou rizika nadměrné konzumace ultrazpracovaných potravin? Jak mění charakter výrobků a které složky ...

Konzervanty v potravinách a jejich vliv na zdraví člověka

Konzervanty v potravinách a jejich vliv na zdraví člověka

Proč se do potravin přidávají konzervanty? Jaká jsou rizika jejich nadměrné konzumace? Jak mění chrakter výrobku, a na které si dát pozor? Začtěte ...

Grilování zdravě a chutně

Grilování zdravě a chutně

Grilování je neodmyslitelně spjato s krásným letním počasím, teplem a milou společností. Není to jen jedna z kulinářských technik, kdy si připravíme ...